ЗАПОВЯДАЙТЕ в Оръжеен магазин АЛЕКСИС на ул."Ал. Стамболийски" №3 в гр. Велико Търново!
Работно време:
Понеделник-Петък: 9:00-18:00 ч
Събота: 10:00-14:00 ч

Защо прицелът е толкова важен?

Ето че остават броени дни до началото на ловния сезон, като с всеки изминал ден приготовлението става все по-трескаво, а нетърпението все по-голямо. За опитните ловци преглеждането, почистването на ловния инвентар се е превърнало в ритуал, почти толкова вълнуващ, колкото и самия лов. А тези, които все още не са се сдобили с оптика или са решили, че е крайно време да заменят старата, най-логично е да посетят близкия оръжеен магазин.

Ловец влиза в оръжеен магазин, за да си купи ловна пушка. Съвсем естествено задава куп въпроси на компетентния продавач и оглежда внимателно всяко едно оръжие. Продавачът пита за вида лов, от който ловецът се интересува. След внимателно обмисляне, ловецът се спира на скъпа пушка за сумата от 1500 лева и с усмивка се отправя към касата. Точно преди да плати, ловецът добавя и прицел за 100 лева. Продавачът го поглежда учудено и с въздишка прибавя оптиката към сметката. Ловецът плаща и си излиза по-щастлив от всякога.

Това, което не винаги бива разбрано е, че качеството на прицела може да бъде по-важно от качеството на пушката. Ловецът може да удари целта като използва и не чак толкова скъпо оръжие, но прицел с голям обхват. Използвайки некачествен прицел, възможностите на ловеца (особено при мъгла, слаба видимост) са минимални, дори и с най-доброто оръжие на пазара. Настоящата статия има за цел да маркира минимума знания, с които трябва да е въоръжен всеки ловец при покупката на прицел.

Как работи дневния прицел?

Най-важните части на дневните прицели са лещите. Най-отпред на прицела и по-големи като размер (в диаметър) са лещите на обектива. Тяхната роля е да улавя и предава светлината обратно към лещите на окуляра, които се намират в противоположния край на прицела и са най-близо до окото. Повечето лещи за прицели са водонепропускливи и устойчиви на мъгла.

Дневните прицели работят на принципа на телескопите. Светлината, преминаваща през лещите на обектива се фокусира в една точка вътре в оптиката. Лещите на окуляра увеличават многократно светлината от фокалната равнина. Когато се погледне през оптиката, изображението, което се вижда е именно тази светлина. Прицелите също така имат и графични маркери (скали), които могат да са различни видове – кръст, милдот, скала, с или без подсветка и т.н. Целта на всички тях обаче е една, да посочат къде ще попадне куршума, когато стрелецът дръпне спусъка.

Някои прицели са със специално покритие на лещите, което представлява тънък слой от синтетичен материал, което намалява отблясъците. Това означава, че лещите на обектива отразяват по-малко от уловената светлина и позволяват повече светлина да достигне до окото.

Някои видове оптики имат допълнителни функции (настройки), които позволяват например да се види мишената с различни увеличения. Например, с дневен прицел може да се наблюдава мишена увеличена от 3 до 9 пъти. Това означава, че ако сте задали 3x увеличение, всеки наблюдаван обект ще се вижда приближен 3 пъти. При варио оптиките настройките на увеличението се регулират от пръстен, който се намира в горната част на оптиката, в близост до окуляра. При завъртане на пръстена се увеличава или намалява увеличението на прицела.

Повечето производители на ловна оптика настройват прицелите така, че да са фокусирани на 100 ярда (91,4 м) или на 100 м (в зависимост от страната производител). Това означава, че ако се прицелим в обект намиращ се на 100 м дистанция, целта трябва да се вижда ясно. Но промяната на настройките на увеличението могат да отчетат паралакс грешка. Най-неразбираема, а често и неправилно разбрана, е настройката на паралакса. Това НЕ е корекция на фокуса, а корекцията на паралакса цели да елиминира оптичните грешки, който се появяват при прострелка на различни дистанции.

Всички оптични прицели имат паралакс. Повечето от тях са свободни от паралакс на 100 м. Това означава, че на 100 м, независимо дали виждаме добре скалата или тя “прави месечина” от някоя от страните, попаденията ни ще са там, където сочи нейният център. На всички останали дистанции окото ни трябва да е в идеално съосие с оптиката. Това е и една от причините ловните карабини да се прострелват точно на 100 м. Някои модели и производители предлагат още една екстра – корекция на паралакса. С помощта на допълнителна настройка на обектива можем да прехвърляме свободната от паралакс дистанция. При повечето оптики това устройство е в предната част на обектива /при сенника/, а при други то е разположено странично като трети ключ за настройка.

Това се постига чрез позициониране на лещите за коригиране на паралакса за всяко конкретно разстояние, като трябва да се уверим, че изображението на целта се фокусира върху една и съща равнина с мерника на оптиката – нито пред, нито зад нея. За целта трябва оръжието да е добре застопорено. Окото се отмества на ляво и надясно, но на същото разстояние на окото от окуляра, като се изменя само ъгъла от който се гледа спрямо оптиката. Ако се вижда, че мерника се движи по мишената, това означава, че се отчита оптична грешка и трябва корекция на паралакса (ако оптиката има настройка за корекция на паралакса).

Всеки прицел има възможност за коригиране и настройка на мерника (скалата). Когато се монтира оптиката е наложително след това да се простреля, за да се до настрои. При прострелка се измерва отклонението от желаната цел (в см) и се коригира мерника (хоризонтално и вертикално). С помощта на тумблерите (ключовете) за корекция, скалата се насочва, така че да се премахне отклонението. На един клик (клик – отместване на една позиция на тумблера, при което се чува специфичен прещракващ звук „клик”) обикновено се равнява един сантиметър изместване на попадението. Но за различните производители и модели оптики тази мярка е различна. Например едно кликване може да се равнява на ¼ инча на 100 ярда ( 91,4м), на ½ , 1/12 и т.н., като ¼ инча на 100 ярда се равнява на 7 мм/ 100м.

Основната част на прицела си остава тръбата. Има два стандартни размера в диаметър: 1-инчови тръби ( 25,4 мм) и 30-милиметрови. Важно е да се знае този диаметър за да намерите правилния монтаж. След като се запознахме с базовата анатомия на дневните прицели е време да обърнем внимание и на различните модели и на това, как да открием най-сполучливия вариант за конкретното оръжие. И за да усложним още повече нещата, ще ви кажа, че няма две пушки, които да са еднакво идентични. Дори и да са от един и същи производител, една и съща серия, дори поредни серийни номера, те пак няма да са напълно еднакви. Вида на монтажа ще съвпада, както и вида на оптиката, но ще трябва да се направят някои допълнителни настройки.

Видове прицели

Да кажем, че в момента държите един ловен прицел с характеристики 5-12×42. Какво трябва да означават всички тези цифри? Първите две цифри показват обхвата на настройките на увеличението. В конкретния пример 5-12 увеличение означава, че целта, която сме набелязали ще е най-малко 5 пъти приближен. И за да стане по-ясно, ако сме застанали на дистанция 100 м от целта, при 5-кратно увеличение, ние ще виждаме целта с размери, все едно се намира на 20 метра разстояние. Освен това, тези цифри показват и още една много важна характеристика, че оптиката е варио, т.е. Увеличението може да се променя с минимум и максимум посочените цифри. Някои прицели обаче са с фиксирано увеличение и тогава техните характеристики ще изглеждат така: 8x 48, 6×42 и пр. Цифрата 42 се отнася до размера на лещите на обектива (в диаметър). Размерът на лещите има значение за това, колко светлина ще бъде пропусната към окуляра. Като цяло по-големите лещи подават по-голямо количество светлина, но това не винаги е така. Размерът на лещите на обектива е от значение само за оптики с високи нива на увеличение (14x-36x). За повечето ловци 40-50 милиметров обектив е достатъчен. Оптики направени с военна цел са с голям размер на лещите на обектива, което за ловни цели е нещо ненужно.

Видът на прицела зависи и от вида на мишената, по която ще бъде стреляно. Казано по друг начин, ако се ловува едър дивеч на разстояние не повече от 100 метра, не е нужно оптиката да е с високи показатели на увеличението или на обектива. Всичко над 7x и 8x е ненужно. Но ако стрелбата ще е от по-далечни разстояние (примерно 200- 250 м), ще се ви е нужен прицел с увеличение поне 12x. Теренът където ще се ловува също е от значение – дали ще изберете по-залесени райони или ще предпочетете откритите полета, това определено ще се отрази на избора на оптика. Ако предпочитате гористите местности, определено прицел с по-малко увеличение ще е по-полезен. Ако предпочитате лова през нощта, тогава най-удачният избор за вас ще е прицел за нощно виждане.

След като вече сме намерили подходящата оптика, ще трябва да се монтира на оръжието, да се простреля и до настрои. Как точно става това, ще е обект на друга тема.

Наслука!

© „Алексис“ ЕООД | Общи условия | Декларация за политиката по качеството